Annick Brems: Organisator

Ik startte in 2006 met kinderopvang. Na een carrière van 14 jaar in de privèsector begon het te kriebelen om mijn droom na te jagen. Na mijn pedagogische scholing was het dan ook tijd om zelf mijn eerste kinderdagverblijf over te nemen. Heel klein en heel fijn gestart maar de groei lonkte achter de hoek.

Zo zijn wij tot een heel mooi resultaat gekomen namelijk Kinderopvang in je buurt met een aantal locaties in de naburige gemeenten.

In 2017 zette ook mijn echtgenoot Yves Van Immerseel de stap om mee in het bedrijf te stappen. Samen en toch apart, gelijk en zo anders. Ik werk vooral op het beleidsvoerend vermogen van de organisatie, hij neemt de technische kant op zich alsook de leiding over het cateringbedrijf.

Ons gezin bestaat uit 2 dochters waarvan er ééntje zich al pedagogisch aan het scholen is. Het ondernemerschap zit haar in het bloed. De jongste van de twee is haar middelbare studies aan het afwerken, niets moet, alles mag want kinderopvang moet in je bloed zitten, het is een roeping.

 

Ik kan dit niet alleen, ik werk samen met een uitgebreid team van Goud. Bestuursleden, pedagogisch beleidsmedewerkers, fantastische locatie verantwoordelijke en voor het vak geboren kind begeleiders. Wij zorgen allemaal samen voor structuur en warmte die toch zo belangrijk is de eerste levensjaren van een kind.

 

Open communicatie met ouders is voor mij ook heel belangrijk. Een ouder is voor mij niet iemand die zijn kind komt afzetten, maar een ouder is iemand die betrokken is bij de organisatie, onze visie kent en iemand die graag in het kinderdagverblijf komt.

 

Elke werkdag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik in onze organisatie kan bijdragen om onze pedagogische kwaliteit continue bij te sturen, mensen te laten groeien en dit in een gezonde organisatie waar onze werknemers zich gelukkig voelen. Ik ben dan ook heel blij en fier dat wij een organisatie hebben met een uitgewerkt beleidsvoerend vermogen en een pedagogisch kader waar elk kind en elke werknemer zichzelf kan zijn en zichzelf kan ontplooien.

 

Pedagogisch beleid

Onze pedagogisch beleid is vooral afgestemd op de interesse, de belevingswereld, het ontwikkelingsniveau en de toestand van de kinderen. Ieder kind ontvangt zodoende ontwikkelingskansen op maat, waardoor deze zo optimaal mogelijk verlopen.

Dit volgens de 6 dimensies van de pedagogische norm Memo-Q

  • Welbevinden
  • Betrokkenheid
  • Emotionele ondersteuning
  • Educatieve ondersteuning
  • Omgeving
  • Gezinnen en diversiteit

 

Door te werken met het Memo-Q document kunnen we als organisatie perfect onze pedagogische kwaliteit meten en monitoren. Hierdoor kunnen we heel makkelijk bijsturen waar nodig is.

Om te kijken hoe elk kind individueel dit ervaart gebruiken we het ZIKO-VO instrument. Met dit instrument kunnen we kijken hoe de kinderen zich in onze opvang voelen en of ze geboeid bezig zijn. Zo kunnen wij als opvang afstemmen op wat de kinderen nodig hebben.

ZIKO-VO geeft ons een eenvoudige en betrouwbare kijk op hoe de kinderen zich in de opvang voelen. We gaan na in welke mate de kinderen zich in de opvang thuis voelen (welbevinden) en in welke mate ze van de activiteiten genieten en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).

Met het ZIKO-VO kunnen we onze aanpak in onze opvang gericht verbeteren.

Ons pedagogisch beleid bevat ook een belangrijk “wenbeleid”. Ons wenbeleid is opgenomen in ons huishoudelijk reglement. Door een uitgewerkt wenbeleid te hebben, maken we het mogelijk om de overgang van de thuissituatie naar de opvang geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor zal het kind minder stress ervaren. Het kind kan wennen aan een nieuwe omgeving, geuren, geluiden, stemmen van de begeleiding, een ander ritme…..

Tijdens het wenbeleid is het ook belangrijk dat we de vertrouwensrelatie tussen kind, zijn ouders en de begeleider laten groeien. Ook gebruiken wij de wenmomenten om met de ouders praktische info uit te wisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang.

In ons pedagogisch beleid hanteren onze begeleiders de visie van Positief opvoeden. Elk kind is uniek. In het positief opvoeden hanteren wij 5 principes die een kind alle kansen geven om zich veilig te voelen zodat het zelfzeker op verkenning kan gaan.

  • Al onze begeleiders werken aan een ondersteunende en warme relatie met het kind
  • Al onze begeleiders kijken positief naar de kinderen
  • Al onze begeleiders hebben realistische verwachtingen
  • Al onze begeleiders geven veel complimentjes aan de kinderen en reageren duidelijk op wat de kinderen doen
  • We zorgen goed voor mekaar

Heb je vragen?

contacteer ons

Over ons

Het Malterieke behoort tot de groep Kinderopvang in je buurt.


Het Malterieke
Leuvensesteenweg 350

3190 Boortmeerbeek

Tel: 015/64.68.00   
info@kinderopvanginjebuurt.be 

Ondernemingsnummer: 759.909.579

Openingsuren

Het Malterieke is alle werkdagen open van 7.00u tot 18.00u.

Indien nodig kunnen de ouders nog gebruik maken van de flexibele opvang van 6.30 u – 20.00 u, mits bijbetaling.

Een rondleiding aanvragen

Een rondleiding in 1 van onze kinderdagverblijven,

vul hier het aanvraagformulier in