Jill Onsia

In 2008 startte mijn avontuur in de kinderopvang. Als stagiair kwam ik onervaren terecht in de Rakkertjes, het eerste kinderdagverblijf van Annick Brems. Nadien deed ik nog stages bij andere organisaties, maar mijn hart lag toch bij de Rakkertjes. In 2009 kon ik als vaste collega bij Annick starten. Dit was het begin van een mooie carrière bij Kinderopvang in je buurt. Als kinderverzorgster had ik het geluk om mee te groeien met deze organisatie.

In 2012 kreeg ik de kans om verantwoordelijke te worden van de babyafdeling van de vestiging in Putte. Samen met een fantastisch team zorgden we voor een gestructureerde en warme kinderopvang. Het vertrouwen dat ik kreeg van de ouders gaf me zo veel voldoening in mijn job. Elke avond verliet ik met een hart vol liefde ‘mijn’ kinderopvang.

Ondertussen kreeg ik in 2012 een flinke zoon en in 2015 een prachtige dochter. Zelf mama worden en die ervaringen delen met nieuwe ouders maakten mij heel gelukkig.

In 2016 zette ik de stap naar coördinator van meerdere vestigingen. Dit was een grote uitdaging die ik met beide handen gegrepen heb. Ik kon de verantwoordelijken en verzorgsters ondersteunen en begeleiden.

De jarenlange ervaring bij Kinderopvang in je buurt kon ik delen met nieuwe collega’s.

Eind 2020 werd er mij gevraagd om ook medebestuurslid te worden van Kinderopvang in je buurt. Hier heb ik geen seconde over getwijfeld. Dit was een spannende stap, maar tot op de dag van vandaag heb ik hier geen seconde spijt van.

2023 was het jaar waarin we volop werkten aan onze pedagogische kwaliteit. In dit jaar veranderden we onze functienaam van coördinator naar pedagogisch beleidsmedewerker.

Ik zie het elke dag als een uitdaging om iedereen (collega’s, kindjes, ouders,…) zich thuis te laten voelen in onze kinderopvang.

 

Pedagogisch beleid

Onze pedagogisch beleid is vooral afgestemd op de interesse, de belevingswereld, het ontwikkelingsniveau en de toestand van de kinderen. Ieder kind ontvangt zodoende ontwikkelingskansen op maat, waardoor deze zo optimaal mogelijk verlopen.

Dit volgens de 6 dimensies van de pedagogische norm Memo-Q

  • Welbevinden
  • Betrokkenheid
  • Emotionele ondersteuning
  • Educatieve ondersteuning
  • Omgeving
  • Gezinnen en diversiteit

 

Door te werken met het Memo-Q document kunnen we als organisatie perfect onze pedagogische kwaliteit meten en monitoren. Hierdoor kunnen we heel makkelijk bijsturen waar nodig is.

Om te kijken hoe elk kind individueel dit ervaart gebruiken we het ZIKO-VO instrument. Met dit instrument kunnen we kijken hoe de kinderen zich in onze opvang voelen en of ze geboeid bezig zijn. Zo kunnen wij als opvang afstemmen op wat de kinderen nodig hebben.

ZIKO-VO geeft ons een eenvoudige en betrouwbare kijk op hoe de kinderen zich in de opvang voelen. We gaan na in welke mate de kinderen zich in de opvang thuis voelen (welbevinden) en in welke mate ze van de activiteiten genieten en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).

Met het ZIKO-VO kunnen we onze aanpak in onze opvang gericht verbeteren.

Ons pedagogisch beleid bevat ook een belangrijk “wenbeleid”. Ons wenbeleid is opgenomen in ons huishoudelijk reglement. Door een uitgewerkt wenbeleid te hebben, maken we het mogelijk om de overgang van de thuissituatie naar de opvang geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor zal het kind minder stress ervaren. Het kind kan wennen aan een nieuwe omgeving, geuren, geluiden, stemmen van de begeleiding, een ander ritme…..

Tijdens het wenbeleid is het ook belangrijk dat we de vertrouwensrelatie tussen kind, zijn ouders en de begeleider laten groeien. Ook gebruiken wij de wenmomenten om met de ouders praktische info uit te wisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang.

In ons pedagogisch beleid hanteren onze begeleiders de visie van Positief opvoeden. Elk kind is uniek. In het positief opvoeden hanteren wij 5 principes die een kind alle kansen geven om zich veilig te voelen zodat het zelfzeker op verkenning kan gaan.

  • Al onze begeleiders werken aan een ondersteunende en warme relatie met het kind
  • Al onze begeleiders kijken positief naar de kinderen
  • Al onze begeleiders hebben realistische verwachtingen
  • Al onze begeleiders geven veel complimentjes aan de kinderen en reageren duidelijk op wat de kinderen doen
  • We zorgen goed voor mekaar

Heb je vragen?

contacteer ons

Over ons

Het Malterieke behoort tot de groep Kinderopvang in je buurt.


Het Malterieke
Leuvensesteenweg 350

3190 Boortmeerbeek

Tel: 015/64.68.00   
info@kinderopvanginjebuurt.be 

Ondernemingsnummer: 759.909.579

Openingsuren

Het Malterieke is alle werkdagen open van 7.00u tot 18.00u.

Indien nodig kunnen de ouders nog gebruik maken van de flexibele opvang van 6.30 u – 20.00 u, mits bijbetaling.

Een rondleiding aanvragen

Een rondleiding in 1 van onze kinderdagverblijven,

vul hier het aanvraagformulier in