Jessy Olbrechts:  Preventieadviseur

In 1998 heb ik mijn diploma van verpleegaspirant gehaald, waarna ik nog een jaar verpleging A1 heb gevolgd. Daarna ben ik beginnen werken in een woonzorgcentrum en bij familiehulp.

Sinds 2005 vorm ik samen met mijn partner een nieuw samengesteld gezin, mijn zoon en dochter uit een vorige relatie en onze jongste zoon samen.

Ik heb Annick leren kennen aan de schoolpoort daar onze oudste dochters bij elkaar in de klas zaten. Mijn jongste zoon zat in 1 van de kinderdagverblijven van Annick. Ik hoorde van een uitbreiding dus liet ik snel vallen dat dit wel een job voor mij zou kunnen zijn. Ik ben dan ook snel van start kunnen gaan als kinderverzorgster.

Aangezien ik heel ambitieus ben, heb ik na enkele jaren de kans gekregen om als locatieverantwoordelijke aan de slag te gaan. Hier heb ik veel ervaring opgedaan en ook heel wat uit geleerd. Want het is toch wel een job waar heel wat komt bij kijken.

Wegens reorganisatie heb ik in 2022 het voorstel van Annick gekregen of ik het niet zag zitten in een gedeelde functie als preventieadviseur, vertrouwenspersoon en ondersteuningscoach. Ik moest er niet lang over nadenken en ging de uitdaging aan. Ik heb dan ook enkele cursussen mogen volgen. Ook hier merk ik dat het nog wat zoeken is en ik nog heel wat kan groeien, ik krijg hierbij de nodige ondersteuning van Annick. Ze stuurt bij waar nodig. Ik vind het trouwens heel fijn om anderen te kunnen helpen en bijstaan of gewoon om te luisteren wanneer het ergens moeilijk gaat.

Ik kijk er naar uit om hier mee aan de slag te gaan en me hier volledig in te kunnen ontplooien.

Pedagogisch beleid

Onze pedagogisch beleid is vooral afgestemd op de interesse, de belevingswereld, het ontwikkelingsniveau en de toestand van de kinderen. Ieder kind ontvangt zodoende ontwikkelingskansen op maat, waardoor deze zo optimaal mogelijk verlopen.

Dit volgens de 6 dimensies van de pedagogische norm Memo-Q

  • Welbevinden
  • Betrokkenheid
  • Emotionele ondersteuning
  • Educatieve ondersteuning
  • Omgeving
  • Gezinnen en diversiteit

 

Door te werken met het Memo-Q document kunnen we als organisatie perfect onze pedagogische kwaliteit meten en monitoren. Hierdoor kunnen we heel makkelijk bijsturen waar nodig is.

Om te kijken hoe elk kind individueel dit ervaart gebruiken we het ZIKO-VO instrument. Met dit instrument kunnen we kijken hoe de kinderen zich in onze opvang voelen en of ze geboeid bezig zijn. Zo kunnen wij als opvang afstemmen op wat de kinderen nodig hebben.

ZIKO-VO geeft ons een eenvoudige en betrouwbare kijk op hoe de kinderen zich in de opvang voelen. We gaan na in welke mate de kinderen zich in de opvang thuis voelen (welbevinden) en in welke mate ze van de activiteiten genieten en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).

Met het ZIKO-VO kunnen we onze aanpak in onze opvang gericht verbeteren.

Ons pedagogisch beleid bevat ook een belangrijk “wenbeleid”. Ons wenbeleid is opgenomen in ons huishoudelijk reglement. Door een uitgewerkt wenbeleid te hebben, maken we het mogelijk om de overgang van de thuissituatie naar de opvang geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor zal het kind minder stress ervaren. Het kind kan wennen aan een nieuwe omgeving, geuren, geluiden, stemmen van de begeleiding, een ander ritme…..

Tijdens het wenbeleid is het ook belangrijk dat we de vertrouwensrelatie tussen kind, zijn ouders en de begeleider laten groeien. Ook gebruiken wij de wenmomenten om met de ouders praktische info uit te wisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang.

In ons pedagogisch beleid hanteren onze begeleiders de visie van Positief opvoeden. Elk kind is uniek. In het positief opvoeden hanteren wij 5 principes die een kind alle kansen geven om zich veilig te voelen zodat het zelfzeker op verkenning kan gaan.

  • Al onze begeleiders werken aan een ondersteunende en warme relatie met het kind
  • Al onze begeleiders kijken positief naar de kinderen
  • Al onze begeleiders hebben realistische verwachtingen
  • Al onze begeleiders geven veel complimentjes aan de kinderen en reageren duidelijk op wat de kinderen doen
  • We zorgen goed voor mekaar

Heb je vragen?

contacteer ons

Over ons

Het Malterieke behoort tot de groep Kinderopvang in je buurt.


Het Malterieke
Leuvensesteenweg 350

3190 Boortmeerbeek

Tel: 015/64.68.00   
info@kinderopvanginjebuurt.be 

Ondernemingsnummer: 759.909.579

Openingsuren

Het Malterieke is alle werkdagen open van 7.00u tot 18.00u.

Indien nodig kunnen de ouders nog gebruik maken van de flexibele opvang van 6.30 u – 20.00 u, mits bijbetaling.

Een rondleiding aanvragen

Een rondleiding in 1 van onze kinderdagverblijven,

vul hier het aanvraagformulier in